H2 Hub Twente logo type blue on transparant background
Productie
Opslag
Toepassingen
Toepassingen

Projectupdate Range Extender Juni 2024

Hoe kan ik het bereik van mijn elektrisch aangedreven voertuig groter maken zonder mijn accucapaciteit uit te breiden. Dat kan met behulp van waterstof. Met behulp van een zogenaamde brandstofcel kun je waterstof met zuurstof omzetten naar elektriciteit met water als restproduct. Als je dit systeem zou inbouwen in jouw elektrisch aangedreven voertuig kun je dus jouw accu opladen terwijl je het voertuig gebruikt. Het bereik wordt daardoor een stuk groter, hoeveel groter is afhankelijk van de hoeveelheid waterstof die je aan boord beschikbaar hebt. Ook het “tanken” van waterstof gaat over het algemeen een stuk sneller dan het opladen van een accu.

Binnen H2Hub Twente is het bouwen van een “Range Extender” één van de projecten om kennis en ervaring op te doen met deze techniek, omdat wij denken dat dit een wezenlijk onderdeel zal gaan uitmaken van de energie transitie.

Projectleider Jos Wesselink houdt zich bezig met dit project. “Deze techniek is op zich niet nieuw en wordt al wel toegepast, maar de kennis hierover bevindt zich in beperkte kring. We proberen deze kennis algemeen beschikbaar te maken doormiddel van een praktische toepassing”, aldus Jos Wesselink. Op dit moment wordt er een proefopstelling gebouwd met een vermogen van 10 kW. Dit is ongeveer het vermogen waarmee momenteel een elektrisch auto wordt opgeladen aan een normale laadpaal. Met deze proefopstelling kunnen studenten van UT, Saxion en ROC experimenteren om de werking te bestuderen en te optimaliseren.

Op dit moment is de proefstelling fysiek gemonteerd in een rolcontainer. Met behulp van een Saxion student is er een veiligheidsanalyse gemaakt en is er een testplan opgesteld. Diverse testen zijn uitgevoerd en op basis hiervan en van de veiligheidsanalyse zijn er diverse aanpassingen aangebracht. De software voor de besturing van het systeem is inmiddels ook gerealiseerd. Een integrale test met waterstof wijst uit dat de drukregeling nauwkeuriger moet. Hier wordt momenteel aan gewerkt.

Zodra de range extender werkt zal deze worden gebruikt voor proeven met een elektrische tractor ontwikkeld door Machinefabriek Boessenkool. Met name de combinatie van energie opwekking via zonnepanelen, via elektrolyse omgezet naar waterstof en waterstof voor de aandrijving is interessant.

No items found.

Partners in dit project

Terug naar nieuwsoverzicht