H2 Hub Twente logo type blue on transparant background
Productie
Opslag
Toepassingen
Toepassingen

Projectupdate Range Extender

Hoe kan ik het bereik van mijn elektrisch aangedreven voertuig groter maken zonder mijn accucapaciteit uit te breiden. Dat kan met behulp van waterstof. Met behulp van een zogenaamde brandstofcel kun je waterstof met zuurstof omzetten naar elektriciteit met water als restproduct. Als je dit systeem zou inbouwen in jouw elektrisch aangedreven voertuig kun je dus jouw accu opladen terwijl je het voertuig gebruikt. Het bereik wordt daardoor een stuk groter en is afhankelijk van de hoeveelheid waterstof die je aan boord beschikbaar hebt. Ook het “tanken” van waterstof gaat over het algemeen een stuk sneller dan het opladen van een accu.

Binnen H2Hub Twente is het bouwen van een “Range Extender” één van de projecten om kennis en ervaring op te doen met deze techniek, omdat wij denken dat dit een wezenlijk onderdeel zal gaan uitmaken van de energie transitie.

Projectleider Jos Wesselink houdt zich bezig met dit project. “Deze techniek is op zich niet nieuw en wordt al wel toegepast, maar de kennis hierover bevindt zich in beperkte kring. We proberen deze kennis algemeen beschikbaar te maken door middel van een praktische toepassing”, aldus Jos Wesselink. Op dit moment wordt er een proefopstelling gebouwd met eenvermogen van 10 kW. Dit is ongeveer het vermogen waarmee momenteel een elektrisch auto wordt opgeladen aan een normale laadpaal. Met deze proefopstelling kunnen b.v. studenten van UT, Saxion en ROC experimenteren om de werking te bestuderen en te optimaliseren.

Op dit moment is de proefstelling fysiek gemonteerd in een rolcontainer. Er wordt nog gewerkt aan de besturing van dit systeem, waarbij het doel is om alle proces variabelen gemakkelijk instelbaar en inzichtelijk te maken. Het huidige plan is om de opstelling vanaf 1 december operationeel te hebben.

No items found.

Partners in dit project

Terug naar nieuwsoverzicht